9:55 am Siyaset, World

Ahbap-Çavuş Kapitalizmi: Verimsiz, Adaletsiz ve Yozlaşmış

*Çeviren: Ayyüce Dalkılıç

Kayırmacılığı Anlamak

Daha genel olarak kayırmacılık, mülkiyet hakları ve hukukun üstünlüğü çerçevesinde işleyen serbest mübadelenin -ki bu genel anlamda serbest piyasa olarak anlaşılmalıdır- bozulmasını ifade eder. Bu durum “serbest piyasa”nın yerini yavaş yavaş “siyasal piyasa”nın alması anlamına gelmektedir.

Odak noktası gitgide tüketicilere rekabetçi fiyatlarla özgürce ürün oluşturabilme ve sunma yoluyla gelişen bireylerden ve şirketlerden uzaklaşıp bunun yerini ekonomik başarının, bireylerin oyunu lehine çevirmek için devletin gücünden yararlanma kabiliyetine dayandığı bir sisteme dönüşmektedir. Bu noktada, piyasa ekonomisinin dış görünüşü korunurken temelde piyasa işleyişinin protokolleri ve kurumları “ahbap-çavuş kapitalizmi” içerisinde kuruluşlardan, meclis üyelerinden ve hükümetlerden imtiyazlı muamele arayışı içinde olan bireyler tarafında yavaş yavaş çökertiliyor.

Bazı işletmeler de -bu durum karşısında- hükümet gücünü diğer insanların kendi pazarlarına erişimini sınırlamak için kullanmaya çalışan rakiplerine karşı kendilerini korumak için, aynı yola başvurmaktadır. Bu günaha girişe, şeytana uymaya, savunmadan saldırıya geçme durumuna karşı direnmek -bu raddede- oldukça zordur. Potansiyel rant arama isteği kayda değerdir. Dahası, politikacıların kayırmacı lobicilikleri rakipleri piyasanın dışına itmenin daha kolay bir yoludur.


Devamını okumak için Fikirtepe’ye abone ol!

Austrian Institute yazarı Samuel Gregg’in kaleme aldığı ve sizler için çevirdiğimiz “
Crony Capitalism: Inefficient, Unjust, and Corrupting” başlıklı yazısının tamamını okumak için abone olabilirsiniz!

Visited 109 times, 1 visit(s) today

Close