1:09 pm Sinema

Cumhuriyet’in Yüzüncü Yılında: Bir Millet Uyanıyor

Kıymetli Fikirtepe okurları! Malumunuz, bugün Türk milletinin 2. Ergenekon Destanı olan şanlı Cumhuriyet’imizin yüzüncü yıl dönümü! 100 yıl önce “Bağımsızlık benim karakterimdir!” cümlelerini telaffuz eden Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk, Ergenekon Destanı’nda Türk milletine yol gösteren ve en temel özelliği hürriyetine düşkünlük olan bozkurdun fikren ve fiilen gerçeğe dönüşmesi değil de nedir! Film inceleme yazıma başlamadan önce “millet için devlet” düsturuna sahip olan, bağımsızlığına kavuşmamış tüm uluslara ilham ve cesaret veren Mustafa Kemal Atatürk ve onun dava arkadaşlarını rahmet, minnet ve şükranla anıyorum. Ne mutlu Türk’üm diyene!

Filmin Konusu

Yeşilçam dönemi Türk sineması, Türk tarihini bir bütün olarak ele alan bütünleştirici bir anlayış içindedir. Göktürklerden Osmanlılara, Osmanlılardan Türkiye Cumhuriyeti’ne kadar hemen hemen iz bırakan tüm Türk devletlerinin öykülerini Yeşilçam’da görebilmemiz mümkün. Gözlemlediğim şu ki Yeşilçam döneminde hiçbir devletimize daha doğrusu tarihimize nankörlük yapılmayarak büyük millet şuuruyla işler yapılmış. Bu işlerden birisi, şüphesiz, Bir Millet Uyanıyor filmi!

Nizamettin Nazif Tepedenlioğlu’nun aynı isimli eserinden uyarlanan, Bilecik ilinde çekilen filmin yönetmenliğini çok starlı Türk filmlerini gönüllerimize nakşeden Ertem Eğilmez yaparken filmin kadrosunda Kartal Tibet, Tugay Toksöz, İhsan Yüce, Münir Özkul gibi dev isimler yer alıyor.

Film, Yunan ordusu ve onunla iş tutan satılık sözde yurttaşların Anadolu’da adeta bir Türk tufanı oluşturan Kuva-yı Millliye ruhuyla fikren ve bedenen çatışmasını anlatıyor. Yıllardır inkılap tarihi derslerinde gördüğümüz Millî Mücadele aleyhine teşkilatlanmış zararlı cemiyetlerin çaşıtlıkları bu güzide filmle öksüz Türk’e yeniden hatırlatılıyor diyebiliriz.

Bam Teline Basan Efsane Tirat

Yüzbaşı Davut: Konuşacağım… Önce bilin ki eşkıya biz değil sizsiniz! Eşkıya; kanunsuz iş yapan, haksız yere adam öldüren, can yakandır! Bunu bugün mübarek Türk vatanında sizin ordunuz yapıyor!

Yunan Hakim: Askerî bir mahkemede olduğunuzu unutuyorsunuz yüzbaşı! Size bir şey soracağım…

Yüzbaşı Davut: Ben size bir şey soracağım! Vatanımıza ne hakla girdiniz? Türk milletini esir etme cüretini kendinizde nasıl buldunuz? Bugün hakim durumdasınız. Ama düşünmüyorsunuz ki bunun bir de yarını var! Türk milleti susmuş görünüyor. Fakat pek yakında ayağa kalkacak, silkinecek ve istiklaline kavuşacaktır.

Yunan Hakim: Nasıl?

Yüzbaşı Davut: Ordularımız dağılmış olabilir, payitahtımız istila edilebilir, padişah korkmuş, sindirilmiş olabilir! Ama başsız kalmayız! Türk milleti tarih boyunca büyük başbuğlar yetiştirmiştir! Bekleyin, biri daha geliyor! Bekleyin, Mustafa Kemal geliyor! Bu milletin ümidi ondadır. Şu anda o, bir şahikanın üstünde milletine haykırmakta ve şu parolayı vermektedir: Ya istiklal ya ölüm!

Filmin Artıları

  • Yüzbaşı Davut karakterini canlandıran Kartal Tibet’in muazzam oyunculuğu! Tibet bu film için biçilmiş kaptan. Kara kalpaklı, dönem kombinli haliyle adeta heybetli bir başbuğ gibi görünen Tibet, görüntüsüyle Mustafa Kemal Atatürk’ü ziyadesiyle andırıyor.
  • Tugay Toksöz, İhsan Yüce, Münir Özkul, Hayati Hamzaoğlu, Erol Taş gibi isimlerin Kartal Tibet’in yanındaki dava arkadaşlarını canlandırmaları filme kalite katıyor. Bu durum aynı zamanda 1970’li yıllarda Kemal Sunal, Tarık Akan, Halit Akçatepe, Münir Özkul, Adile Naşit gibi isimlerle çok starlı kült filmlere imza atan Ertem Eğilmez’in “çok starlı kolektif film” düşüncesinin 1960’lı yıllarda filizlendiğini gösteriyor.
  • Filmin 1967 Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde tarihsel film kategorisinde birinci olması, dönem emsallerinden çok daha üstün bir seviyede olduğunu gösteriyor.
  • Uzun yıllardır hemen hemen her millî bayram gününde filmin sabah saatlerinde ulusal kanallarda gösteriliyor olması. Bu tekrarlar, filmin milletimizin ruhunda izler bıraktığını ve ulusal bilincimize katkıda bulunduğunu gösteriyor.
  • Normalde tekrar filmleri, ata filmlerden başarısız olurlar. Ancak bu film, Muhsin Ertuğrul tarafından çekilen ilk filmden hiç de eksik kalır vaziyette değildir ve halk nezdinde daha popülerdir.

Filmin Eksileri

  • Karakterlerin siyah-beyaz, net insanlar olması! Bence bu durum, filmin tadını kaçırıyor. Ertem Eğilmez’in birçok filminde uyanık-saf, yakışıklı-kekeme, cesur-korkak tezatlıkları ile komedi oluşturma unsurlarını görürüz. Bu filmde yukarıda saydığım çatışmaların yer almasını filmin ciddiyetini azaltan büyük bir unsur olarak değerlendiriyorum.
  • Özel sebebini bilmemekle birlikte filmin hala HD versiyonunun YouTube’da olmaması büyük bir eksiklik! Birçok filmini HD olarak yayınlayan Arzu Film’in bu eseri HD formatta yayınlayacağı günü sabırsızlıkla bekliyorum.

Tatlı Detay

  • Kariyerinin yüzde doksan dokuzunu kötü adam rolleri oluşturan Erol Taş ve Önder Somer’in bu filmde iyi rollerde yer alıyor olması.

*Yazılar, yazarlarının sorumluluğundadır, Fikirtepe‘nin kurumsal politikasını yansıtmayabilir.

Visited 316 times, 1 visit(s) today

Close