10:05 am Emre Erdoğan, Interview, Röportaj, Siyaset

2019 ve 2024 Yerel Seçimleri ve Muhalefet- Part V

Yerel seçimlerde Ankara’nın durumu nasıl görünüyor?

İki milliyetçi adayın şu anki başkan Mansur Yavaş’ın ve rakibi Turgut Altınok’un yarıştığı Ankara, önümüzdeki dönemde ilgi çekici bir yarışa sahne olacak gibi gözüküyor. Ankara malum çok uzun süre Melih Gökçek idaresindeydi. Daha sonra 2014 yılında tartışmalı bir seçimde son bir kez Gökçek seçildikten sonra 2019 yılında yönetime Mansur Yavaş geldi. Yüzde 51 oy almıştı, rakibi yüzde 47 oy almıştı. Arada yüz bini biraz aşan bir fark vardı. Diğer partiler de miniskül oy almışlardı. Tam kutuplaşmış bir seçim ortamından bahsedebiliriz.

2019’dan sonra arada Ankara’da ne oldu? Bunun bir fikir vermesi için 14 Mayıs seçimlerine bakmamız gerekiyor. 14 Mayıs’ta 47-46’ydı sonuç. Cumhur İttifakı ve Millet İttifakı arasında 130 bin oy farkı vardı. Diğer iki küçük Emek ve Özgürlük İttifakı ve ATA İttifakı 310.000 civarında bir oy almışlardı. Parsel bazında da AK Parti ve CHP’nin birbirlerine yakın olduğunu görüyoruz keza MHP ve İYİ Parti de birbirlerine yakın. Burada YSP’nin oyu düşüktü. Bu rakamlar aynı bile kalsa Ankara’daki siyaset ortamının hayli kutuplaştığını görüyoruz ve kayda değer oranda milliyetçi bir tandans içerisinde olduğunu görüyoruz. Bu yüzden milliyetçiliğiyle bilinen adayların gösterilmesi şaşırtıcı değil.

Böyle bir durumda iki milliyetçi aday arasındaki tercihi ne belirleyecek? Bunlardan birincisi tabii ki kutuplaşma. İkincisi ittifakların oluşup oluşmaması. Mansur Yavaş’ın İYİ Parti’den alabildiği maksimum oyu alması gerekiyor. Öte yandan da ATA İttifakı’nın -artık ne kadar kaldıysa- o seçmenlerden oy alabilmesi gerekiyor. Çok kolay bir şey değil ama yapılabilir mi, yapılabilir. Ankara’da kutuplaşma sadece sağ-sol arasında değil, çok ciddi bir coğrafi kutuplaşma da var. Nereye bakarsanız bakın, CHP’nin oylarının dört tane ana ilçede, büyük ilçede yoğunlaştığını görüyorsunuz. Bunlar kalabalık ilçeler, o yüzden de getirileri de daha fazla ama CHP’nin oylarının neredeyse görünmez olduğu küçük ilçelerde de AK Parti yüksek oy almış. Dolayısıyla bu coğrafi kutuplaşma aradaki dönemde Mansur Yavaş’ın şehri nasıl yönettiğiyle ilişkili. Adayların ne kadar başarılı olarak görüldüğü önemli. Mansur Yavaş Ankara’da bu bahsettiğim CHP’nin görece zayıf olduğu yerlerde nasıl gözüküyor? Bunu bilmiyoruz.

Mansur Yavaş rakip kanatta ne kadar başarılı gözüküyor? Geçmiş seçimde Cumhur İttifakı’na vermeyi tercih etmiş kişiler de var çünkü orada MHP seçmenleri de var ve MHP seçmenlerinden de oy alabiliyor. MHP, İYİ Parti ve Zafer Partisi’nin toplamı kayda değer bir orana ulaşabiliyor. Bu partilerin toplamına baktığınız zaman yüzde 25’e yakın bir şey görüyorsunuz. Düşük bir potansiyel değil. Ne kadar cazip geliyor? Bu çok önemli bir şey yani böyle bir durumda ne yapılacak? İki milliyetçi adayı da birbirlerine rekabet edecekler ve iki milliyetçi aday da birbirlerinden oy almaya çalışacaklar. Başarılı olacaklar mı? Bunu bize zaman gösterecek.

Şöyle bir sonuçla karşı karşıya değiliz ancak bu daha sonra mutlaka tartışılmalı: Neden Ankara’da fark 10’dan 15’e çıkmadı? Neden böyle bir performans gösterilmedi? Bunun bir ideolojik boyutu olduğunu kabul edelim, bu tartışılmaz. Ne kadar başarılı olursanız olun, partizan duvarlara çarpıp geri dönmeniz mümkün. Yaptığınız icraatların algılanmaması, yaptığınız icraatların başarılı bulunmaması mümkün olabilir sırf partizan aidiyetlerden dolayı. Ankara gibi bir yerde de beş yıl içerisinde rakip kamptan mutlaka oy alabilmek gerekiyordu.

Açıklanan listelerle beraber Ankara’da ilçe belediyelerinde de milliyetçi adayların ön plana çıktığını görüyoruz. İYİ Parti kökenli ve MHP kökenli adaylar var. Onların da bir miktar oy gitme olasılığı var ama ülkenin başkentinin bu kadar milliyetçileşmesi şaşırtıcı. Genellikle başkentler memurların olmasından dolayı, eğitim düzeyinin yüksek olmasından dolayı daha sol tarafta yer alırlar. Ankara geçmişte böyle bilinirdi çok uzun süre. Sanıyorum artık Ankara da bürokrasi gibi, Türkiye’deki elit gibi değişti. Bunun da sonuçlarını göreceğiz.


*Yazılar, yazarlarının sorumluluğundadır, Fikirtepe‘nin kurumsal politikasını yansıtmayabilir.

Visited 88 times, 1 visit(s) today

Close